Rendszeres olvasók

2017. január 15., vasárnap

Alekszandra Marinyina: A sértett neve senki - Имя потерпевшего – никто

Üdítő színfolt az amerikai krimidömpig között az az orosz vonal, melyet napjainkban Alekszandra Marinyina képvisel. Hazánkban hosszú ideig nem volt "divat" az orosz szórakoztató irodalom újabb remekeinek ismerete, holott nyilvánvalóan közelebb áll ízlésünkhöz. Marinyina könyvei is csak 2016-ban jutottak el hozzánk, annak ellenére, hogy első regénye már 1991-ben megjelent.

Alekszandra Marinyina eddig 46 megjelent művével
verhetetlen királynő az orosz krimi irodalomban

Alekszandra Marinyina pályafutását rendőrként kezdte Moszkvában 1980-ban, majd 1998-ban szerelt le. Rendőri pályafutása során számos tudományos cikket írt, szakterülete a visszaeső, erőszakos bűncselekmények elkövetőinek személyiségek vizsgálata. 1995-ben kitüntették az orosz rendőrség munkájának bemutatásáért, 2006-ban elnyerte Az évtized írója címet. Népszerűségének mércéje, hogy 1998-ban a legnagyobb példányszánban fogyott szerzőként tartották számon. Műveinek biztos alapja az a szakmai tudás és személyes tapasztalat, melyre ebben az időben szert tett. Marinyina a fordulatos cselekmény mellett könyörtelen korrajzot vázol fel a rendszerváltás utáni orosz társadalomról és a rendőrség berkein belül elharapódzott korrupcióról. 


Különböző stílusú borítok az orosz kiadáshoz

A sértett neve - senki, eredeti borító

Marinyina művei több országban is megjelentek, többek között finnül, olaszul, spanyolul, franciául, németül és magyarul is. Furcsamód angol nyelven eddig nem adták ki, bár ez brit területet érthető, mert Agatha Christie elsőbbségét nehéz elvitatni, Észak-Amerikában viszont nyilvánvalóan némi hidegháborús utóhatást érezhetünk - valószínűleg számukra úgy is "osztályidegen" lenne ez az egész. Nálunk a rejtélyes Detektív Kiadó rukkolt elő Marinyina négy könyvével, melyek jelenleg a kiadó teljes kínálatát jelzik.

A magyar kiadás

A sértett neve - senki érdekes kirándulás az orosz krimi eddig ismeretlen mezsgyéin. Kezdetben úgy tűnik, egy szokványos lakásmaffia ügybe csöppentünk némi Bűn és bűnhődés effektekkel - baltával agyon csapott öreglány kontra teljesen összezavarodott Raszkolnyikov. Majd lassan kibontakozik a valódi bűntény egyesítve Szentpétervár és Moszkva rendőri erőit. Mindehhez markáns feminizmus társul, hiszen főszereplőnk és hűséges segítői mind nőneműek, sőt, később kiderül, hogy a főgonosz is - aki Szemjonov nyomdokain igen intenzíven használ különböző pszichológiai módszereket.
Kétségtelenül eredeti hangvételű és pirogban gazdag művel állunk szemben. A cselekmény izgalmas, szerencsére mentes mindenféle "szuper" allűrtől - lásd helyszínelők extra ketyeréi -, bár a holmesi logikát időnként kissé hiányolom. Számomra kissé erős a feminista vonal, de ez egyéni ízlés kérdése. Mindenesetre igazán élvezetes a sok levitézlett, hímsoviniszta FBI-ügynök vagy alkoholista, illetve egyéb szenvedélybetegségben szenvedő nyomozó után végre valami mást is olvasni.


A Detektív Kiadó ismertetője


Ajánlott oldalak:
http://www.detektivkiado.hu/
http://marinina.ru/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése